Η επιλόχεια κατάθλιψη συχνά ξεκινά πριν τον τοκετό

Έρευνα αποδεικνύει πως σε γυναίκες με σοβαρά συμπτώματα, η κατάθλιψη είχε ξεκινήσει πριν από την γέννηση του παιδιού.

Μια νέα μεγάλη έρευνα δείχνει μια αναπάντεχη σύνδεση ανάμεσα στο χρόνο που ξεκινά η επιλόχεια κατάθλιψη και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι στις γυναίκες που είχαν τα πιο σοβαρά συμπτώματα– αυτοκτονικές σκέψεις, πανικός, συχνό κλάμα- η κατάθλιψη πολύ συχνά ξεκινούσε πριν από την γέννηση του παιδιού και όχι μετά.

Η έρευνα έγινε με τη συμμέτοχη περισσότερων από 8.200 γυναικών σε επτά διαφορετικές χώρες και δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Lancet Psychiatry.

Οι γυναίκες που βρίσκονταν σε μέτρια κατάθλιψη συχνά εμφάνιζαν το πρόβλημα μετά τη γέννηση και είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (όπως η προ εκλαμψία). Ωστόσο, οι γυναίκες που είχαν σοβαρότερα συμπτώματα κατάθλιψης ανέφεραν περισσότερες επιπλοκές κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Η ερευνήτρια και συγγραφέας της έρευνας Dr. Meltzer-Brody λέει ότι το εύρημα ότι στα 2/3 των γυναικών με σοβαρή κατάθλιψη, τα συμπτώματα ξεκινούν πριν την εγκυμοσύνη, δημιουργεί πολύ σοβαρά επιστημονικά ερωτήματα σε σχέση με το ποιοι είναι οι παράγοντες που οδηγούν στο πρόβλημα. «Αυτή είναι η μεγαλύτερη έρευνα μέχρι σήμερα σε σχέση με τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης», λέει η Leah Rubin,καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Illinois.

Η Rubin επισημαίνει ότι η έρευνα αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να καταλάβουμε ότι σε ότι αφορά την κατάθλιψη πρέπει να αντιμετωπίζουμε την κάθε περίπτωση χωριστά. Είναι σημαντικό λοιπόν, για κάθε γυναίκα που περιμένει το παιδί της, αλλά και για τη γυναίκα που σχεδιάζει να γίνει μητέρα, να φροντίζει συνολικά την ψυχική της υγεία. Αυτό σημαίνει να έχει επαφή με το συναίσθημά της και να μη διστάζει να πάρει πληροφορίες, βοήθεια και υποστήριξη από έναν ειδικό όταν νιώσει ότι βιώνει σοβαρές αλλαγές στο συναισθηματικό της κόσμο.

Πηγή: http://well.blogs.nytimes.com/

(24752)