Γιατί πολλοί έφηβοι έχουν κατάθλιψη;

Είναι φυσιολογικό για έναν έφηβο να εκδηλώνει εναλλαγές στην διάθεση και την συμπεριφορά του. Τα σημαντικά γεγονότα της ζωής, οι σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές της εφηβείας, το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και το συναίσθημα ενός παιδιού.

Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές δεν διαρκούν συνήθως για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν περιορίζουν την λειτουργικότητα του ατόμου. Πέρα όμως από τις φυσιολογικές διακυμάνσεις στην διάθεση ενός εφήβου, σήμερα ένα σημαντικό ποσοστό εφήβων μπορεί να εκδηλώσει κατάθλιψη. 

“Οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι περίπου ένας στους δέκα εφήβους έχει πιθανότητα να βιώσει εφηβική κατάθλιψη…”

Εάν λοιπόν, η αλλαγή στην διάθεση και στη συμπεριφορά επιμένει για πάνω από δύο εβδομάδες και ο έφηβος/έφηβη παρουσιάζει τα περισσότερα από τα συμπτώματα της κατάθλιψης τότε είναι σημαντικό να μιλήσει στο γονιό του και μαζί να αναζητήσουν την υποστήριξη ενός ειδικού ψυχικής υγείας.

  • Ποια είναι τα συμπτώματα κατάθλιψης στην εφηβεία;

Τα καταθλιπτικά συμπτώματα στην εφηβεία περιλαμβάνουν εμφανείς αλλαγές στη συμπεριφορά και τη σκέψη του παιδιού. Ο έφηβος μπορεί να φαίνεται απαθής, αδιάφορος, να είναι θλιμμένος στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, να έχει δυσκολία στην συγκέντρωση, απότομη πτώση στις σχολικές του επιδόσεις, αναποφασιστικότητα, σωματικούς πόνους.

Μπορεί να τείνει να απομονώνεται στο δωμάτιό του, να κοιμάται υπερβολικές ώρες, να αποφεύγει τις παρέες του, να είναι ευερέθιστος και να καταφεύγει στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ.

  • Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εφηβική κατάθλιψη;

Πέρα από τα γενικότερα αίτια της κατάθλιψης, ένας έφηβος δέχεται πολλές προκλήσεις στο πέρασμα από την παιδική ηλικία προς την ενηλικίωση.

Τέτοιες προκλήσεις είναι:

οι αλλαγές στο σώμα, η αφύπνιση της σεξουαλικότητας, η αγωνία για το επαγγελματικό μέλλον, οι μεταβαλλόμενες σχέσεις με τους γονείς…

Ένα έφηβος που δεν έχει επαρκή υποστήριξη από την οικογένειά του ή δεν έχει μάθει να επικοινωνεί τα συναισθήματά του, μπορεί να κατακλύζεται από το άγχος του για τα νέα δεδομένα που φέρνει η εφηβεία, να νιώθει αστήριχτος και έτσι σταδιακά να αναπτύσσει μια καταθλιπτική συμπτωματολογία. Επίσης, εάν το περιβάλλον του παιδιού δε συνέβαλε στο να αναπτύξει μια ισχυρή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, τότε αυτό το καθιστά πιο ευάλωτο απέναντι στις προκλήσεις της εφηβικής κρίσης.

Σημαντικά γεγονότα της ζωής όπως…

η απώλεια, η σχολική αποτυχία, το διαζύγιο των γονιών και τα οικονομικά προβλήματα, μπορεί να ευνοήσουν την εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης σε αυτή την ηλικία.

 

Το άρθρο υπογράφει η επιστημονική ομάδα του kontasou.com

(6452)