Φοιτητική ζωή και κατάθλιψη

Η φοιτητική ζωή έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά ταυτόχρονα επιφέρει αναπόφευκτο στρες.

Για έναν άνθρωπο που βιώνει την κατάθλιψη ή είναι ευάλωτος σε αυτή, η μετάβαση στη φοιτητική ζωή περιλαμβάνει παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν εκ νέου δυσκολίες και να επιβαρύνουν τη συναισθηματική κατάσταση του. Καθώς εισερχόμαστε στη φοιτητική ζωή, είναι σημαντικό να δράσουμε προληπτικά και να είμαστε ενήμεροι για τους παράγοντες που ενδεχομένως μπορεί να μας επηρεάσουν ψυχολογικά.

Μεταβάσεις και αλλαγές

Τις περισσότερες φορές η φοιτητική ζωή συμπίπτει με μερικές πολύ σημαντικές μεταβάσεις του ατόμου τόσο σε επίπεδο φυσιολογίας, όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας. Η πιο σημαντική είναι ότι το άτομο εξελίσσεται από έφηβος σε ενήλικας. Για παράδειγμα, ο έφηβος που γίνεται ενήλικας χρειάζεται να εξοικειωθεί στο να μένει μόνος του, να αναλάβει την φροντίδα του εαυτού του, να εκτεθεί σε νέες καταστάσεις.

Οι προκλήσεις είναι πολλές: ο φοιτητής ή η φοιτήτρια χρειάζεται πια να ρυθμίζει τα οικονομικά του, είναι υπεύθυνος για το διάβασμά του και την προσωπική του πρόοδο, οφείλει μόνος του να ρυθμίζει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους άλλους. Η μετάβαση αυτή σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή στην σχέση με τον εαυτό μας: η καθοδήγηση και η ευθύνη δεν έρχεται από έξω (π.χ γονείς,σχολείο), αλλά έρχεται από τον ίδιο τον εαυτό.

Αντιμέτωποι με τον εαυτό μας

Η φοιτητική ζωή για αρκετές οικογένειες σηματοδοτεί το τέλος ή τον περιορισμό της συνεχούς «προστασίας» του παιδιού από καταστάσεις που ενδεχομένως τον δυσκόλευαν. Έτσι, οι φοιτητές βρίσκονται πια μπροστά στην ανάγκη να διαχειριστούν μόνοι τους τις διαπροσωπικές και διαφυλικές τους σχέσεις.

Φίλοι, συμφοιτητές, σύντροφοι είναι ρόλοι που σε αυτοί τη φάση καλούμαστε να διαχειριστούμε με βάση την προσωπικότητα που έχουμε διαμορφώσει ως τώρα. Αυτές οι καταστάσεις που αναπόφευκτα μας φέρνουν σε επαφή με τα πιο ευάλωτα κομμάτια μας και αποκαλύπτουν τα δυνατά αλλά και τα πιο αδύναμα κομμάτια μας, είναι φυσικό να προκαλούν στρες. Για πολλούς όμως ανθρώπους αυτές οι προκλήσεις μπορεί να εκλύσουν πολύ έντονο άγχος και να οδηγήσουν σε απόσυρση και αποφυγή, παράγοντες που δημιουργούν εύφορο έδαφος για την κατάθλιψη.

Πολιτισμικό σοκ

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η φοιτητική ζωή σημαίνει και πιο έντονες αλλαγές όπως είναι η αλλαγή πόλης και χώρας. Σε αρκετούς ανθρώπους, αυτό μπορεί να προκαλέσει έντονο στρες και να ευνοήσει την εμφάνιση κατάθλιψης. Για παράδειγμα, η φοίτηση σε μια ξένη χώρα όπου η κουλτούρα (και φυσικά η γλώσσα) είναι πολύ διαφορετική από εκείνη με την οποία κανείς είναι εξοικειωμένος, μπορεί να προκαλέσει πολιτισμικό σοκ. Παρόλο που μια τέτοια κατάσταση μπορεί να είναι ιδιαιτέρα ενδιαφέρουσα για ένα άτομο, μπορεί ωστόσο να προκαλέσει συνεχές στρες.

Αγχογόνες φάσεις της φοιτητικής ζωής

Η αρχή , το τέλος και οι εξεταστικές περίοδοι των ακαδημαϊκών ετών αναφέρονται ως οι πιο στρεσογόνες περίοδοι της φοιτητικής ζωής. Εάν υπάρχει συνεχόμενο και συσσωρευμένο άγχος, τότε μια τέτοια περίοδος μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα ενέργειας ενός φοιτητή και να φέρει στην επιφάνεια τη δυσκολία του.

Οικονομικές δυσκολίες

Σήμερα όλο και περισσότερο, οι φοιτητές χρειάζεται να συνυπολογίσουν την οικονομικές απαιτήσεις της φοιτητικής ζωής. Ερευνητικά , έχει βρεθεί ότι οι οικονομικές δυσκολίες είναι ένας από τους πιο στρεσογόνους παράγοντες κατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής.

Το πρόβλημα αυτό παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, μέσα στα πλαίσια της παρούσας οικονομικής κρίσης, καθώς όλο και περισσότεροι γονείς δυσκολεύονται να υποστηρίξουν τα παιδιά τους. Ακόμα περισσότερο, δεν είναι λίγοι οι φοιτητές που αναγκάζονται να σταματήσουν ή να αναβάλλουν τις σπουδές τους λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να επηρεάσει δραματικά έναν νέο άνθρωπο και να αποτελέσει αφορμή για την εκδήλωση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

(13652)