Η ιστορία μας

Πότε οι σεξουαλικές σχέσεις μας επιβαρύνουν ψυχολογικά;

Υπάρχουν περιπτώσεις που οι σεξουαλικές σχέσεις επιβαρύνουν τη ψυχολογία μας και τη ζωή μας γενικότερα.  

sexoualikotita
σχόλια

Σύμφωνα με έρευνα, κάποια στοιχεία της σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Μερικά από τα στοιχεία αυτά είναι η απόρριψη από το άλλο φύλο, η σεξουαλική δυσλειτουργία, καθώς ακόμα και οι περιστασιακές σχέσεις.

Απόρριψη 

Το ανδρικό φύλο παρόλο που έχει περισσότερη εμπιστοσύνη στον εαυτό του από το γυναικείο, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην απόρριψη. Η σεξουαλική απόρριψη για έναν άνδρα από μια γυναίκα εκλαμβάνεται συχνά ως προσωπική απόρριψη, ενώ αντίθετα φαίνεται να μην επηρεάζει το ίδιο τη γυναικεία ψυχολογία. Επαναλαμβανόμενα περιστατικά μάλιστα απόρριψης αυξάνουν ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. 

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Είναι δύσκολο να καθοριστεί ποια αρχίζει πρώτα η κατάθλιψη ή η σεξουαλική δυσλειτουργία. Συχνά πρόκειται για ένα φαύλο κύκλο κατά τον οποίο η μια κατάσταση τρέφει την άλλη. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά σεξουαλικής δυσλειτουργίας σε εκείνους που βιώνουν κατάθλιψη ή άγχος, ενώ κάποιες φορές η χρήση αντικαταθλιπτικών κάνει την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη λόγω των σεξουαλικών παρενεργειών τους.

Περιστασιακές σεξουαλικές σχέσεις 

Έρευνα του Πανεπιστημίου στην Καλιφόρνια έδειξε ότι άτομα που προτιμούν σεξουαλικές σχέσεις χωρίς δεσμεύσεις και προσδοκίες, διατρέχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη και μάλιστα νιώθουν περισσότερο άγχος από αυτούς που έχουν σταθερή σεξουαλική ζωή. Δημοσίευμα της βρετανικής «Daily Mail» αναφέρει πως η μεγαλύτερη έρευνα που μελετά τη σχέση του σεξ με την ψυχική υγεία έδειξε ότι τα νεαρά άτομα που κάνουν περιστασιακό σεξ έχουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάθλιψης. Η έρευνα έδειξε επίσης πως και τα δύο φύλα είναι ευεπίφορα σε ψυχολογικές διαταραχές μετά το σεξ με κάποιον που γνωρίζουν ελάχιστα.

Tags: ,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ