Αίτια της κατάθλιψης των γυναικών

Οι γυναίκες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες από τους άνδρες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Τη διαφορά των φύλων στα ποσοστά της κατάθλιψης, τη συναντούμε στις περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν πολλές θεωρίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης της κατάθλιψης στις γυναίκες. Οι κυριότεροι παράγοντες βρίσκονται σε βιολογικό, ψυχολογικό και κοινωνικό επίπεδο.

Βιολογικές και ορμονικές αιτίες

• Προεμμηνορροϊκά προβλήματα

Ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου μπορούν να προκαλέσουν τα γνωστά συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, όπως φούσκωμα, ευερεθιστότητα, κόπωση και συναισθηματική αντιδραστικότητα. Για πολλές γυναίκες, αυτή η κατάσταση είναι ήπια. Αλλά για μερικές γυναίκες, τα συμπτώματα είναι τόσο σοβαρά ώστε να διαταράξουν τη ζωή τους.

• Εγκυμοσύνη και στειρότητα:

Οι πολλές ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να συμβάλουν στην εμφάνιση κατάθλιψης, ιδιαίτερα σε γυναίκες που διατρέχουν ήδη υψηλό κίνδυνο. Άλλα θέματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη όπως η αποβολή, η ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη καθώς και η στειρότητα μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην εμφάνιση καταθλιπτικών συναισθημάτων.

• Η επιλόχεια κατάθλιψη:

Πολλές νέες μητέρες αντιμετωπίζουν ψυχολογικές διαταραχές. Αυτή είναι μια συνηθισμένη αντίδραση που έχει την τάση να υποχωρεί μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν σοβαρή και μόνιμη κατάθλιψη, γνωστή ως επιλόχεια κατάθλιψη, που προκαλείται, τουλάχιστον εν μέρει, από ορμονικές διακυμάνσεις.

• Η περιεμμηνόπαυση & εμμηνόπαυση:

Οι γυναίκες μπορούν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, το στάδιο πριν την εμμηνόπαυση, κατά το οποίο προκαλούνται γρήγορες μετατροπές αναπαραγωγικών ορμονών. Οι γυναίκες που έχουν κάποιο περιστατικό στο οικογενειακό ιστορικό τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

Ψυχολογικές αιτίες της κατάθλιψης στις γυναίκες

• Εστιάζοντας και αναπαράγοντας αρνητικά συναισθήματα:

Οι γυναίκες, όταν πάσχουν από κατάθλιψη, σκέφτονται συχνά γι αυτό το θέμα. Οι σκέψεις περιλαμβάνουν κλάμα, συναισθηματική ένταση, προσπάθεια να καταλάβουν γιατί είναι σε κατάθλιψη, ή συζήτηση με φίλους. Ωστόσο , ο συλλογισμός γύρω από το θέμα φαίνεται να διατηρεί την κατάθλιψη, κάνοντας την κατάσταση ολοένα και χειρότερα. Σε αντίθεση με το αντρικό φύλλο που τείνει να αποσπά την προσοχή του από την κατάθλιψη. Αυτή η τακτική συμβάλλει στην εξαφάνιση της κατάθλιψης.

• Έντονο άγχος στην εργασία , στο σχολείο ή στο σπίτι:

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να αναπτύξουν κατάθλιψη προερχόμενη από άγχος. Επιπλέον, το γυναικείο φύλο αποκρίνεται στο άγχος διαφορετικά, παράγοντας περισσότερες ορμόνες του στρες από τους άνδρες και η γυναικεία ορμόνη προγεστερόνη εμποδίζει το ορμονικό σύστημα του στρες να σταματήσει να λειτουργεί.

• Θέματα εικόνας του σώματος

Η διαφορά των φύλων ως προς την εμφάνιση της κατάθλιψης αρχίζει στην εφηβεία. Μερικοί ερευνητές επισημαίνουν ως βασικό παράγοντα, τη δυσαρέσκεια του σώματος, η οποία αυξάνεται στα κορίτσια κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Κοινωνικές αιτίες της κατάθλιψης στις γυναίκες

Όπως και στους άνδρες, οι κοινωνικοί παράγοντες μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στην πρόκληση της κατάθλιψης στις γυναίκες, σε συνδυασμό με επιλογές στον τρόπο ζωής, τις σχέσεις, και την αξιοποίηση των δεξιοτήτων.

Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Οικογενειακά ή προβλήματα σχέσεων – Εξισορρόπηση των πιέσεων της καριέρας και της ζωής στο σπίτι.

• Οικογενειακές υποχρεώσεις όπως η φροντίδα για τα παιδιά, τον σύζυγο, ή τους ηλικιωμένους γονείς.

• Βιώνοντας τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας ή όχι την επίτευξη σημαντικών στόχων, απώλεια ή αλλαγή εργασίας, συνταξιοδότηση

• Επίμονα οικονομικά προβλήματα

• Θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή άλλα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής που τις αφήνει αβοήθητες, μόνες, ή βαθιά λυπημένες.

(3676)