Αισιοδοξία και υγεία: πως συνδέονται;

Οι αισιόδοξες γυναίκες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν υγιεινές συνήθειες.

Οι γυναίκες με θετική διάθεση μπορεί να έχουν μεγαλύτερη ευκολία στο να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Αριζόνα στο Tucson βρήκαν ότι οι γυναίκες που ήταν πιο αισιόδοξες είχαν μεγαλύτερη ευκολία να ακολουθήσουν βασικές οδηγίες υγιεινής διατροφής. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι δεν είναι τόσο η αισιοδοξία από μόνη της που μας βοηθά να βελτιώσουμε της συνήθειες στη διατροφή μας, αλλά οι δεξιότητες που αναπτύσσουμε ως αισιόδοξοι άνθρωποι.

Η μελέτη συγκέντρωσε δεδομένα από μια εθνική έρευνα στις ΗΠΑ, από γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και σε ηλικίες από 50 έως 79. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο ομάδες γυναικών: η μια ομάδα περιλάμβανε 13.500 γυναίκες που ήταν μέρος του προγράμματος για βελτίωση της διατροφής τους και η άλλη 20.000 στις οποίες δεν ζητήθηκε να κάνουν καμία αλλαγή στην διατροφή τους.

Ο βαθμός αισιοδοξίας των γυναικών είχε εκτιμηθεί με ένα ερωτηματολόγιο πριν την έρευνα. Οι ερευνητική ομάδα βρήκε ότι οι πιο αισιόδοξες γυναίκες σημείωσαν τη μεγαλύτερη βελτίωση στη διατροφή τους, ακόμα και αν δεν είχαν ολοκληρώσει το πρόγραμμα διατροφής τους. Οι άνθρωποι που θέλουν να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συμπεριφορές, θα πρέπει περισσότερο να εστιάσουν στις ικανότητες που αναπτύσσουν οι αισιόδοξοι άνθρωποι και που τους βοηθούν να πετυχαίνουν το στόχο τους. «Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον που είναι απαισιόδοξος να είναι αισιόδοξος. Αντίθετα, παρατηρείστε τα χαρακτηριστικά που κάνουν τους αισιόδοξους επιτυχημένους”, λέει η επικεφαλής της έρευνας, η διατροφολόγος Melanie Hingle.

Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό είναι η αυτό-ρύθμιση. Αυτό σημαίνει ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη τάση να παρατηρούν τις διατροφικές του συνήθειες, είτε νοερά είτε ακόμα και σημειώνοντας τες σε ένα ημερολόγιο.

Άλλη μια στρατηγική για την επιτυχή απόκτηση υγιεινών συνηθειών είναι το να βρει κανείς υγιεινούς τρόπους για να αντιμετωπίσει τα δυσάρεστα συναισθήματα προκειμένου να μη καταφεύγει σε συνήθειες όπως το πρόχειρο φαγητό ή το κάπνισμα. Για παράδειγμα, αν κάποιος θέλει να αποφύγει τις ανθυγιεινές τροφές είναι καλό να τις απομακρύνει από το σπίτι και να διοχετεύσει την ένταση του σε κάτι πιο δημιουργικό.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν επίσης καλύτερη υποστήριξη από το κοινωνικό περιβάλλον τους είτε σαν συνέπεια, είτε σαν αιτία της πιο θετικής τους σκέψης. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να μας διευκολύνει να διατηρήσουμε για περισσότερο τις υγιεινές μας συνήθειες.

Πηγή: http://www.foxnews.com/

(29109)