Βιολογικοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη έχει να κάνει με ψυχολογικούς παράγοντες, αλλά σχετίζεται εξίσου με ένα μεγάλο κομμάτι βιολογικής και σωματικής υγείας.

Ένας πολύ μεγάλος αριθμός ερευνών που διεξήχθησαν τα περασμένα χρόνια δίνουν σήμερα σταθερά στοιχεία ότι η ανταπόκριση του ανοσοποιητικού μας συστήματος στην ασθένεια σχετίζεται με τα βιολογικά αίτια της κατάθλιψης. Υπάρχει μάλιστα μια μερίδα επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι η σωματική και βιολογική βάση της κατάθλιψης έχει υποτιμηθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τον George Slavich, κλινικό ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια , «Ψυχολογικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για την κατάθλιψη, ωστόσο σωματικοί και βιολογικοί παράγοντες μπορούν εξίσου να προκαλέσουν κατάθλιψη».

Οι επιστήμονες που υποστηρίζουν αυτή την άποψη επισημαίνουν τις ομοιότητες ανάμεσα στα συμπτώματα μιας σωματικής ασθένειας και της κατάθλιψης. Το να αισθανόμαστε υπερβολικά κουρασμένοι όταν είμαστε άρρωστοι είναι κάτι γνώριμο: δυσκολευόμαστε να κάνουμε τις βασικές μας λειτουργίες, ενώ η διάθεσή μας πέφτει. Αυτό συμβαίνει για έναν καλό λόγο, μας βοηθάει να αποφύγουμε την περαιτέρω βλάβη στον οργανισμό μας και να περιορίσουμε την ασθένεια. Σαφώς μια τέτοια κατάσταση θυμίζει πολύ την κατάθλιψη. Αν συνεπώς, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν κλασικά συμπτώματα ασθένειας και οι ασθενείς μοιάζουν αρκετά με εκείνους που έχουν κατάθλιψη-μήπως υπάρχει μια κοινή αιτία που να εξηγεί και τις δύο καταστάσεις;

Η απάντηση φαίνεται να είναι καταφατική. Η πιθανότερη κοινή αιτία φαίνεται να είναι η φλεγμονή – ένα τμήμα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που λειτουργεί σαν συναγερμός και ενεργοποιεί το σώμα να κλείσει πληγές και να αυτοθεραπευτεί. Μια οικογένεια από πρωτεΐνες-οι κυτοκίνες- ενεργοποιούν την φλεγμονή στο σώμα και θέτουν τον εγκέφαλο σε κατάσταση ασθένειας. Τόσο οι κυτοκίνες όσο κ η φλεγμονή φαίνεται να πυροδοτούνται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων κατάθλιψης. Έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και υγιείς άνθρωποι μπορούν επίσης να νιώσουν προσωρινά συναίσθημα κατάθλιψης όταν τους χορηγηθεί ένα εμβόλιο που προκαλεί φλεγμονή.

Υπάρχουν ακόμα περισσότερα στοιχεία: οι άνθρωποι με φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα τείνουν να υποφέρουν συχνότερα από κατάθλιψη. Ασθενείς με καρκίνο που λαμβάνουν ιντερφερόνη, ουσία που ενισχύει το ανοσοποιητικό για την αντιμετώπιση του καρκίνου, συχνά βιώνουν κατάθλιψη ως παρενέργεια. Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια νέα τέτοια θεώρηση της κατάθλιψης θα μπορούσε να ανοίξει δρόμους στην πρόληψη και την αντιμετώπισή της. Σύμφωνα με τον Slavich «η μείωση των επιπέδων της φλεγμονής σε διαχειρίσιμα επίπεδα» θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή.

 Επιστημονική ομάδα του kontasou.com

(25224)