Γυναίκες στην κορυφή: μια πρόκληση για τη ψυχική υγεία

Ισχυρές και υψηλά αμειβόμενες γυναίκες είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, σε σχέση με τους άνδρες.

Σήμερα, περισσότερο από πότε, οι γυναίκες έχουν κατακτήσει υψηλόβαθμες θέσεις με αντίστοιχα υψηλές αμοιβές. Ωστόσο, πέρα από αυτή τη σημαντική αλλαγή και ενώ κάποιος θα περίμενε ότι αυτή η εξέλιξη θα συνοδευόταν και από μια ανάλογη βελτίωση της διάθεσης των γυναικών, τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας δείχνουν ότι αυτές οι ισχυρές και υψηλά αμειβόμενες γυναίκες είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη, σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Μια μελέτη της Αμερικάνικης Κοινωνιολογικής Εταιρίας (American Sociological Association) που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Health and Social Behavior εξέτασε 1,300 άνδρες and 1,500 γυναίκες για αρκετά χρόνια. Μέσα σε αυτό το διάστημα, οι ερευνητές εντόπισαν το εργασιακό στάτους, τις εργασιακές αλλαγές και τα πιθανά σημάδια της κατάθλιψης. Αυτό που βρέθηκε είναι ότι οι γυναίκες, το εργασιακό στάτους και οι υψηλές αμοιβές δεν ισοδυναμούσαν με αντίστοιχα ισχυρή ψυχική υγεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι γυναίκες στις θέσεις εξουσίας αξιολογούνται πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με γυναίκες με λιγότερες ευθύνες και σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους. Οι γυναίκες σε υψηλότερες θέσεις εκτίθενται συχνά σε ανοιχτές, αλλά και μη ανοιχτές διακρίσεις με βάση το φύλο και την παρενόχληση.

Σύμφωνα με την επικεφαλή της έρευνας, κοινωνιολόγο, Tetyana Pudrovska: “Εδώ και πολλά χρόνια η κοινωνική έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες σε ηγετικές θέσεις έχουν να αντιμετωπίσουν περισσότερο ενδοπροσωπικό στρες, περισσότερη αρνητική κοινωνική αλληλεπίδραση, προκατάληψη και κοινωνική απομόνωση, καθώς και αντίσταση από συναδέλφους, αλλά και εργαζόμενους σε υψηλότερες ή χαμηλότερες θέσεις”.

Πηγή: http://www.nbcnews.com/

(415)