Διατροφή πλούσια σε ψάρια: σύμμαχος ενάντια στην κατάθλιψη

Ανάλυση πολλών ερευνών φέρνει στην επιφάνεια έναν ακόμη σύμμαχο στη μάχη ενάντια στην κατάθλιψη.

Μια ανάλυση 26 μελετών σε περισσότερα από 150.000 άτομα έδειξε μείωση 17% στον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης για άτομα, άντρες & γυναίκες εξίσου, που ακολουθούν διατροφή πλούσια σε ψάρια. Οι ερευνητές ανέφεραν ως πιθανό λόγο το γεγονός ότι τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια είναι σημαντικά για διάφορες δραστηριότητες του εγκεφάλου.

Υπάρχουν πληθώρα μελετών που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της διατροφής και της διάθεσης, ωστόσο μελέτες που εξέταζαν την κατανάλωση ψαριών και την κατάθλιψη, έφερναν στην επιφάνεια ανάμεικτα αποτελέσματα. Εξετάζοντας πιο αναλυτικά διάφορα είδη μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προφανής προστατευτική επίδραση της κατανάλωσης πολλών ψαριών, αφορούσε τις μελέτες που έχουν γίνει στην Ευρώπη και όχι εκείνων που προέρχονται από άλλες περιοχές του κόσμου.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ωμέγα-τρία λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ψάρια μπορεί να είναι το κλειδί στη δραστηριότητα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης – δύο χημικών ουσιών σηματοδότησης στον εγκέφαλο που πιστεύεται ότι εμπλέκονται με την κατάθλιψη. Μια άλλη εξήγηση μπορεί να είναι ότι οι άνθρωποι που τρώνε πολλά ψάρια, τηρούν γενικότερα μια υγιεινή διατροφή, η οποία τους βοηθάει να παραμένουν ψυχικά υγιείς.

Ο καθηγητής Dongfeng Zhang, από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου του Qingdao, δήλωσε: “Η υψηλή κατανάλωση ψαριών μπορεί να είναι ευεργετική για την πρωτογενή πρόληψη της κατάθλιψης. Είναι σημαντικό ωστόσο να μην παρερμηνεύσουμε τα αποτελέσματα, καθώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί παράγοντες κατάθλιψης.” Συμπλήρωσε ακόμα ότι οι χορτοφάγοι ή άλλοι που δεν θέλουν να τρώνε ψάρια μπορούν να βρουν άλλες πηγές λιπαρών οξέων, όπως σπόρους και ξηρούς καρπούς, καθώς και συμπληρώματα.

Πηγή: http://www.bbc.com/news/

(158994)