Εθελοντισμός: ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης

[smartslider2 slider=”2″]Ο εθελοντισμός αποφέρει πολλά οφέλη στην ψυχική υγεία και σύμφωνα με έρευνες μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο. Γίνε εθελοντής και άλλαξε όχι μόνο τη ζωή των άλλων, αλλά και τη δική σου!

Με την πολυάσχολη ζωή και τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας, συχνά είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο για να εργαστούμε εθελοντικά. Ωστόσο, τα οφέλη του εθελοντισμού είναι τεράστια για εσάς και για την οικογένειά σας.

Η σωστή ισορροπία μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε νέους φίλους και να μάθουμε νέες δεξιότητες. Ο εθελοντισμός μπορεί επίσης να συμβάλει στην προστασία της ψυχικής και σωματικής υγείας και σύμφωνα με έρευνες προκύπτει πως με την εθελοντική εργασία αντιμετωπίζεται η αρνητική διάθεση και ειδικότερα το άγχος και η κατάθλιψη.

Ζώντας σε μια “κοινότητα”

Βοηθώντας με μικρές εργασίες κάνουμε καλύτερες τις ζωές ανθρώπων, ζώων και οργανισμών που το έχουν ανάγκη. Ο εθελοντισμός όμως είναι ένας δρόμος διπλής κατεύθυνσης: Αφιερώνοντας χρόνο ως εθελοντής, νιώθουμε χρήσιμοι, επεκτείνουμε το δίκτυο μας και ζούμε στα πλαίσια μιας νέας κοινότητας. 

Δίνοντας το καλό παράδειγμα

Η δράση μας παρακινεί άλλους ανθρώπους, φίλους ή οικογενειακά μέλη να ακολουθήσουν αντίστοιχη δράση με εμάς. Δείχνουμε πόσο σημαντικό είναι να βοηθάς συνανθρώπους σου και ζώα. 

Ενισχύοντας την υγεία μας

Ο εθελοντισμός αυξάνει την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση μας, καθώς και την ικανοποίηση από τη ζωή γενικότερα. Κάνοντας καλό σε άλλους ανθρώπους, αλλά και στην κοινωνία συνολικά αναπτύσσεται η αίσθηση της ολοκλήρωσης. Ταυτόχρονα όμως νιώθουμε υγιείς. Καταπολεμούμε την απομόνωση μέσα από τακτική επαφή με άλλους ανθρώπους, ενώ περιορίζουμε το άγχος μέσα από επαφή με τη φύση και τα ζώα.

 

(319502)