Η ανεργία ως ευκαιρία

Δες την άλλη πλευρά του νομίσματος.

Για τους περισσότερους, η ανεργία είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδος που ξυπνάει πολύ δύσκολα συναισθήματα. Όσο κανείς «μπαίνει» περισσότερο σε αυτή τη φάση, τόσο πιο πολύ αισθάνεται ότι είναι δύσκολο να βρει τη λύση.

Ωστόσο, αν ξεπεράσεις το αρχικό σοκ, θα δεις ότι υπάρχει και άλλη πλευρά του νομίσματος.

• Η εύρεση εργασίας είναι μια πλήρης απασχόληση. Το ότι δεν έχεις δουλειά δε σημαίνει ότι είσαι αδρανής ή τεμπέλης. Μπορείς να οργανώσεις τη μέρα σου έτσι ώστε να αφιερώνεις συγκεκριμένες ώρες στη συστηματική αναζήτηση εργασίας.

• Βάλε στόχους που είναι καθαροί αλλά εφικτοί. Αν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, νιώθεις ότι βρίσκεσαι ακόμα σε αδιέξοδο προσπάθησε να είσαι πιο ευέλικτος σε σχέση με το είδος και την τοποθεσία της δουλειάς.

• Η ανεργία είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να αναπτύξεις καινούργιες δεξιότητες. Μπορείς παρακολουθήσεις μαθήματα για να δυναμώσεις τα προσόντα και τις ικανότητές σου.

• Αναπτύξου μέσα από εθελοντική εργασία ή πρακτική άσκηση. Και οι δύο αυτοί τρόποι μπορούν να ενισχύσουν την εικόνα του βιογραφικού σου αλλά και να σε βοηθήσουν να αποκτήσεις επαγγελματική εμπειρία αλλά και να δικτυωθείς.

• Ακολούθησε την κλίση σου. Η ανεργία είναι μια μοναδική ευκαιρία να αξιοποιήσεις το χρόνο σου με τον τρόπο που θέλεις εσύ. Αξιοποίησε τις κλίσεις σου, επιδίωξε να μάθεις κάτι που σε ενθουσιάζει, ξεκίνησε ένα νέο χόμπι.

• Η απόρριψη είναι μέρος της διαδικασίας. Μην αποθαρρύνεσαι από τις πρώτες αρνητικές απαντήσεις. Ζήτησε ανατροφοδότηση από τον οργανισμό ή τον άνθρωπο που σε αξιολόγησε για το ποια ήταν τα αδύνατα και ποια τα δυνατά σου σημεία.

Θυμήσου ότι περίοδος της ανεργίας είναι ίσως από τις ελάχιστες ευκαιρίες που θα έχεις να επανεξετάσεις τι πραγματικά θέλεις από τη ζωή σου. Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που επιδιώκουν αυτό που πραγματικά επιθυμούν να κάνουν στη ζωή τους, έχει αυξημένες πιθανότητες να το πετύχουν.

(5613)