“Η κατάθλιψη μέσα από τα μάτια του συντρόφου μου.” Μαρία, 45 ετών

Πήγα και εγώ σε ένα ψυχολόγο για να βρω τον καλύτερο τρόπο να σταθώ δίπλα στο σύζυγό μου.

Η Μαρία 45 ετών μας μιλά για την κατάθλιψη, όχι ως προσωπικό βίωμα, αλλά μέσα από τη ματιά της συντρόφου ενός ανθρώπου που υποφέρει από κατάθλιψη.

«Ο άνδρας μου υπέφερε από κατάθλιψη για τρία χρόνια. Στην αρχή, δεν είχα καταλάβει τι συμβαίνει. Γκρίνια, νεύρα, απογοήτευση. Τον έβλεπα να απομακρύνεται, να μην του αρέσει τίποτα και πραγματικά η πρώτη μου αντίδραση ήταν η έκπληξη και ο θυμός.

Το πρώτο διάστημα πριν καταλάβουμε και οι δύο ότι το πρόβλημα ήταν η κατάθλιψη, υπήρχαν συνέχεια εντάσεις και καυγάδες. Σταδιακά, κατάλαβα ότι το πρόβλημα δεν το είχε μαζί μου. Είδα ότι το πρόβλημα υπήρχε παντού, στη δουλειά του, στους φίλους του.

Σταμάτησα να το παίρνω προσωπικά και άρχισα να το συζητάω μαζί του, άρχισα να του λέω τι με προβληματίζει. Παραδέχτηκε το πρόβλημα και αρχίσαμε μαζί να σκεφτόμαστε λύσεις.

Δεν μαλώνουμε πια και εκείνος είναι πιο έτοιμος να πάρει βοήθεια! Δεν το κρύβω ότι πήγα και εγώ σε ένα ψυχολόγο για να βρω τον καλύτερο τρόπο να σταθώ δίπλα στο σύζυγό μου.

Κατάλαβα ότι δεν μπορώ να τον σώσω, ότι μπορώ μόνο να του μιλήσω για το πώς τον βλέπω. Από τότε ήρθαμε πιο κοντά και κατάλαβε μόνος του ότι χρειάζεται βοήθεια…»

(32333)