Καλοκαίρι και σεξουαλική ζωή: τι αλλάζει στην ψυχολογία μας;

Οι άνθρωποι την εποχή αυτή προσδοκούν την ανανέωση της σεξουαλικής τους ζωής.

Οι άνθρωποι την εποχή αυτή προσδοκούν την ανανέωση της σεξουαλικής τους ζωής, τείνουν να έχουν περισσότερες σεξουαλικές επαφές αλλά και να ρισκάρουν περισσότερο στην σεξουαλική τους ζωή. Η κοινή αυτή αίσθηση επιβεβαιώνεται και από σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών αυξάνεται κατακόρυφα κατά την διάρκεια των μηνών του καλοκαιριού.

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι την εποχή αυτή οι άνθρωποι βγαίνουν από μια ιδιότυπη «χειμερία νάρκη». Πράγματι, οι περισσότεροι βγαίνουν συχνότερα έξω, ανοίγονται κοινωνικά , ενώ τείνουν να υιοθετούν πιο υγιεινές συνήθειες (καλύτερη διατροφή,άσκηση) και να φροντίζουν περισσότερο την εμφάνισή τους. Η βελτίωση του καιρού, το περισσότερο φως, η «υπόσχεση» των διακοπών και η προσδοκία της ξεκούρασης επιτρέπουν στο άτομο να επανασυνδεθεί με τις επιθυμίες του και τις ανάγκες του που ήταν καλά κρυμμένες στα συρτάρια του χειμώνα.

Το καλοκαίρι επηρεάζει την σεξουαλική μας επιθυμία;

Η αλλαγή αυτή στην διάθεση συμπαρασύρει θετικά και την σεξουαλική επιθυμία. Οι ερευνητές της ανθρώπινης σεξουαλικότητας επιβεβαιώνουν και ερμηνεύουν αυτή την αύξηση της «λίμπιντο»: η αυξημένη πρόσληψη φωτός πυροδοτεί ορμονικές αλλαγές που ανεβάζουν την σεξουαλική επιθυμία. Το περισσότερο φως διεγείρει ένα συγκεκριμένο σημείο του εγκεφάλου (επίφυση) που βοηθάει στην μείωση μια ορμόνης (μελατονίνης) με συνέπεια την βελτίωση της διάθεσης, αλλά και της επιθυμίας για σεξουαλικής συνεύρεση.

Λιγότερο Άγχος: Το κλειδί για την σεξουαλική επιθυμία

Ένας από τους σημαντικότερους λόγους που συντελούν στην εντονότερη σεξουαλική δραστηριότητα το καλοκαίρι είναι η σημαντική μείωση των επιπέδων του άγχους. Οι συνθήκες των διακοπών, η απομάκρυνση από το εργασιακό περιβάλλον, η προσωρινή απαλλαγή από τις ευθύνες, αλλά και η σωματική ξεκούραση μας επιτρέπουν να λειτουργήσουμε με πολύ λιγότερο στρες. Είναι γνωστό, ότι το άγχος είναι ο κυριότερος «σαμποτέρ» της σεξουαλικής ζωής του ανθρώπου και ευθύνεται για τις περισσότερες σεξουαλικές δυσλειτουργίες που εξηγούνται από ψυχολογικά αίτια.

Ανεμελιά δεν σημαίνει αμέλεια

Οι συνθήκες, λοιπόν, του καλοκαιριού συμμαχούν υπέρ της σεξουαλικής μας ζωής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ανεμελιά της εποχής επιτρέπει και την αμέλεια για την σεξουαλική μας υγεία. Η απελευθερωμένη σεξουαλική δραστηριότητα, οι επαφές της «μιας βραδιάς» και οι ειδικές συνθήκες των διακοπών δεν θα πρέπει να χαλαρώνουν τις προφυλάξεις μας απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή τις μολύνσεις. Για αυτό, το προφυλακτικό και η τήρηση των κανόνων υγιεινής θα πρέπει να περιλαμβάνονται πάντα στην «βαλίτσα» του ταξιδιού μας.

(11909)