Μιλήστε σε αγνώστους, κάνει καλό!

Oι άνθρωποι τείνουμε να υποτιμούμε τα οφέλη που έχει η κοινωνική επαφή με αγνώστους.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κοινωνικό παράδοξο διαδραματίζεται κάθε πρωί ανά τον κόσμο: Εκατομμύρια ανθρώπων επιβιβάζονται σε μέσα μαζικής μεταφοράς για να μεταφερθούν από και προς τη δουλειά τους. Ωστόσο, παρόλο που θεωρούμαστε ένα από τα ποιο κοινωνικά όντα του πλανήτη, όταν βρισκόμαστε τόσο κοντά (όπως στο μετρό ή στο λεωφορείο), τείνουμε συστηματικά να αγνοούμε ή να αποφεύγουμε την κοινωνική επαφή ο ένας με τον άλλον.

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Chicago που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Journal of Experimental Psychology, οι άνθρωποι τείνουμε να υποτιμούμε τα οφέλη που έχει η κοινωνική επαφή με αγνώστους.

 

Οι ερευνητές, Epley και Schroder βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες στην μελέτη τους, ενώ δεν μπορούσαν να εκτιμήσουν θεωρητικά τα πιθανά οφέλη κοινωνικής επαφής, ανέφεραν ότι βίωσαν θετικά την κοινωνική επαφή με τους αγνώστους όταν τους ζητήθηκε να το κάνουν.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν εννέα πειράματα για εξετάσουν αυτό το προφανές κοινωνικό παράδοξο: γιατί οι άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν μεγάλα οφέλη από την κοινωνική επαφή προτιμούν την απομόνωση ανάμεσα σε αγνώστους;

 

Οι συμμετέχοντες ήταν καθημερινοί χρήστες των μέσων μαζικής μεταφοράς. Σε μια ομάδα ζητήθηκε να μιλήσουν σε αγνώστους κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους, σε άλλη ομάδα να παραμείνουν μόνοι τους και σε μια άλλη ομάδα να κάνουν ότι έκαναν συνήθως. Σύμφωνα με τον Epley, «οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας ανέφεραν ότι είχαν την πιο θετική εμπειρία από όλες τις υπόλοιπες ομάδες και κυρίως περισσότερο από εκείνους που έμειναν μόνοι τους κατά τη διάρκεια της διαδρομής».

«Το να συνδεθούμε με αγνώστους σε ένα τρένο μπορεί να μην έχει τα ίδια οφέλη μακροπρόθεσμα όπως μια μακρόχρονη φιλία», λέει ο Epley «αλλά, φαίνεται ότι η καθημερινή μετακίνηση που περιλαμβάνει την κοινωνική επαφή με άτομα που κανείς δεν γνωρίζει, βιώνεται ως πολύ πιο ευχάριστη από ότι αν κάποιος είναι μόνος σε αυτή τη διαδρομή.»

Πηγή: http://www.sciencedaily.com/

(38554)