Η οικονομική κρίση έχει επιβαρύνει μόνο τη ψυχική μας υγεία;

Σύμφωνα με έρευνα της GPO, η υγεία του ελληνικού πληθυσμού υπό συνθήκες οικονομικής κρίσης καταγράφεται ως σταθερά πτωτική.

Σύμφωνα με την έρευνα της “GPO” για λογαριασμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, η υγεία του ελληνικού πληθυσμού καταγράφεται ως σταθερά πτωτική και διαπιστώνεται ευθεία συσχέτιση του επιπέδου υγείας με το εισόδημα.

Καταθλιπτικά συναισθήματα βιώνει 1 στους 2 Έλληνες

Πιο συγκεκριμένα, το 44% των Ελλήνων βιώνει αρνητικά συναισθήματα όπως ανασφάλεια, αγωνία, φόβο, θυμό, αγανάκτηση, απογοήτευση, πίκρα, θλίψη και άγχος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, με το μεγαλύτερο ποσοστό να εμφανίζεται σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, ενώ παράλληλα παρατηρείται συνεχώς αύξηση της καταθλιπτικής διάθεσης. Λόγω χαμηλού εισοδήματος μάλιστα, οι περισσότεροι αδυνατούν να αναζητήσουν θεραπεία. 

25% του πληθυσμού δεν κάνει γενικές εξετάσεις και δεν αναζητά θεραπεία 

Η οικονομική κρίση ωστόσο φαίνεται να έχει επηρεάσει συνολικά την υγεία μας. Περίπου το 1/3 των Ελλήνων τον περισσότερο καιρό δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στους λογαριασμούς και σε άλλες οικονομικές υποχρεώσεις του και έτσι για λόγους κόστους, ένα 25% του πληθυσμού δεν έλαβε θεραπεία ή δεν έκανε ενδεδειγμένες εξετάσεις.

Τα υψηλότερα ποσοστά καλής υγείας, καταγράφονται στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα χειρότερα στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, λόγω δυσχερούς πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ακόμα το γεγονός ότι παρατηρείται πτώση του επιπέδου της υγείας σε νεαρές ηλικίες.

Όσον αφορά στον αυτοχαρακτηρισμό του επιπέδου υγείας ανά εισοδηματική κατηγορία, όπως ήταν αναμενόμενο, ήταν καλύτερος αναλογικά με το ύψος του εισοδήματος, με εξαίρεση τα άτομα χωρίς «καθόλου εισοδήματα», τα οποία αναφέρουν καλή υγεία. Αυτό το παράδοξο εύρημα αποδίδεται στη νεαρή ηλικία των ατόμων που ανήκουν σε αυτή την εισοδηματική κατηγορία.

Επιπλέον, από τους συμμετέχοντες στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι: 

  • το 42% των ατόμων έχει διαγνωσθεί με χρόνιο νόσημα,
  • 2 στους 3 είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι,
  • 1 στους 5 ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα παραμένει καπνιστής

Η μελέτη επιβεβαιώνει, επομένως την υψηλή νοσηρότητα του μεταβολικού συνδρόμου και καταγράφει ότι ένα 59% του δείγματος που έκανε χρήση υπηρεσιών υγείας είναι παχύσαρκοι και υπέρβαροι.

Μείωση καταχρήσεων για εξοικονόμηση χρημάτων 

Η έρευνα έδειξε επιπλέον ορισμένα αποτελέσματα τα οποία αποτελούν εξισορροπητικούς παράγοντες στο περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, όπως μείωση στα ποσοστά του καπνίσματος, της κατανάλωσης οινοπνευματωδών ή κόκκινου κρέατος· μια τάση που επιβεβαιώνεται στις μελέτες των τελευταίων 13 ετών. 

Ανήκεις στο 44% που βιώνουν άσχημα συναισθήματα;

Κάνε το πρώτο βήμα και βρες ξανά το χαμόγελο σου. Ανακάλυψε που μπορείς να απευνθυνθείς για βοήθεια: http://bit.ly/1koOicG

(365086)