Οι “διαδικτυακoί κίνδυνοι”: οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία & τρόποι προστασίας!

Tα δεδομένα σε σχέση με την μέχρι πρότινος ετυμηγορία της επιστήμης & των ειδικών επί θεμάτων σεξουαλικής υγείας ότι η παρακολούθηση υλικού «πορνογραφικού» περιεχομένου δεν επηρεάζει αρνητικά την διαμόρφωση υγιούς σεξουαλικής ταυτότητας, ισορροπημένης σεξουαλικής ζωής & το ότι δεν θεωρείται βλαβερή  πρακτική αλλά ένας πρόσφορος, εναλλακτικός & φυσιολογικός τρόπος σεξουαλικής αφύπνισης ή μια φυσιολογική συνήθεια που μπορεί να εντάξει ένας άνθρωπος – μέσα σε επιτρεπτά & φυσιολογικά επίπεδα – ανατρέπεται.

Επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην – Επιθεώρηση Σεξουαλικής Ιατρικής – τονίζει πως μερίδα των ανδρών και γυναικών που παρακολουθούν πορνό, μπορούν υπό συγκεκριμένες & ειδικές συνθήκες να θεωρηθούν ως και ψυχικά ασθενείς αφού την συνήθεια αυτή υπάγεται στις σύγχρονες μορφές “σεξουαλικού εθισμού” (modern form of sex addiction)

 

Για να δούμε όμως καλύτερα τι ακριβώς αποκαλύπτει η έρευνα…

Πιο συγκεκριμένα η μελέτη χωρίζει σε «τρεις κατηγορίες» τους λάτρεις του συγκεκριμένου είδους θεάματος.

Σε αυτούς που παρακολουθούν από απλή ευχαρίστηση (ψυχαγωγία), για σεξουαλική διέγερση & ικανοποίηση –  σε αυτούς που έχουν τάσεις εξάρτησης & ψυχαναγκασμού – σε εκείνους που το κάνουν ως αντίδραση σε κάποια ψυχολογική πίεση, αδυναμία προσέγγισης του αντίθετου φύλου & εξωτερίκευσης μύχιων ερωτικών συναισθημάτων ή έκφρασης ερωτισμού (ανηδονία/εσωστρέφεια) αλλά & σε χρήστες που η αποφόρτιση από το  έντονο άγχος & την πίεση της καθημερινότητας είναι βασικό κίνητρο αναζήτησης διαδικτυακού πορνογραφικού υλικού (κάθε μορφής, τύπου & είδους)

Οι επιστήμονες τονίζουν πως από τις τρεις κατηγορίες, μόνο η πρώτη είναι ψυχικά υγιής.  Στην έρευνα τονίζεται πως το 75% των ανθρώπων που παρακολουθούν πορνογραφικό υλικό ανήκουν στην υγιή κατηγορία, οι οποίοι παρακολουθούν κατά μέσο όρο 24 λεπτά την εβδομάδα. Στην κατηγορία η από «άγχος ή ψυχολογική πίεση» λάτρεις – παρακολουθούν 17 λεπτά την εβδομάδα και το κάνουν ως μία πράξη… εκτόνωσης.

Η τρίτη κατηγορία η οποία στατιστικά είναι η μικρότερη από τι τρεις, αλλά και η πιο ανησυχητική για τους ιατρούς, αφού παρουσιάζουν εξάρτηση από τις ταινίες πορνό. Αποτελούν το 11,8%, είναι στην πλειοψηφία τους άντρες &  παρακολουθούν κατά μέσο όρο 110 λεπτά την εβδομάδα.

Συμπερασματικά, οι επιστήμονες τονίζουν ότι όσο περισσότερο εθίζεται & εκτίθεται σε τέτοιου είδους οπτικό υλικό ένας χρήστης (immodest material) για να πετύχει τη μέγιστη δυνατή ικανοποίηση τόσο λιγότερο σεξουαλικά πλήρης, υγιής & ολοκληρωμένος νιώθει…

Αλλά και οι έφηβοι αποτελούν ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα αφού…

Μπορούμε να μιλήσουμε για τρεις κινδύνους που διατρέχουν οι νέοι/-ες από τη διαδικτυακή πορνογραφία και πολύ περισσότερο, φυσικά, τα μικρότερα παιδιά αν βρεθούν εκτεθειμένα σ’ αυτήν. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ανεξέλεγκτη διάχυση περιεχομένου  πορνογραφίας που προβάλλεται στο Διαδίκτυο.

Πιο παλιά, το περιεχόμενο της πορνογραφίας προς ευρεία κατανάλωση ήταν ως επί το πλείστον αρκετά πιο «ήπιο» (mild). Τα σκληρά (hardcore), οι διαστροφές & τα «ειδικά γούστα» σπάνιζαν και έπρεπε κάποιος να τα αναζητήσει μέσα από εξειδικευμένο & χρονοβόρο τρόπο.

Ως εκ τούτου, ένας έφηβος και ακόμα λιγότερο ένα μικρό παιδί σπάνια και κατ’ εξαίρεση μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε αυτά.

– Η άρση των περιορισμών, η ακατάσχετη & ασύδοτη κυκλοφορία άσεμνου & ακατάλληλου για ανηλίκους υλικό, κατατείνει προς μια αχαλίνωτη επιστράτευση κάθε μέσου για να γίνει το περιεχόμενο πιο προκλητικό/πιο ερεθιστικό/πιο εθιστικό…

Σκληρό – αποτρόπαιο-ωμό-σεξ στην πιο χυδαία & αποκρουστική εκδοχή του, κάθε είδους βίτσια & κυρίως βία, βαναυσότητα συνθέτουν το σκηνικό ενός ζοφερού ψηφιακού περιβάλλοντος στο οποίο με ένα απλό «κλικ», μερικές φορές κάποιος μπορεί να βρεθεί μπροστά σε εικόνες – ωμής σεξουαλικής βίας – & κάθε είδους σεξουαλική διαστροφή που μόνο αισθήματα αποστροφής & αποτροπιασμού μπορεί να δημιουργήσει.

– Ελλοχεύει, όμως, κι ένας δεύτερος κίνδυνος σε σχέση με τα πρότυπα «σεξουαλικής» ταυτότητας… 

που μεταδίδει στην πιο οικτρή, έκφυλη, στρεβλή & νοσηρή εκδοχή της. Η ερωτική πράξη παρουσιάζεται ως μια αυτοματοποιημένη & μηχανική  διαδικασία με επαναλαμβανόμενες δίχως αίσθημα & αγάπη κινήσεις κατά την οποία οι άνδρες έχουν τη δύναμη & ασκούν εξουσία και οι γυναίκες είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι τους ζητηθεί και ότι το πραγματικό σεξ είναι αυτό που γίνεται χωρίς: συναισθήματα, τρυφερότητα, επικοινωνία μεταξύ αυτών που το κάνουν. 

– Ο τρίτος κίνδυνος έχει να κάνει με την έμμεση ή άμεση παρενόχληση των παιδιών/εφήβων & μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπων μέσα από διαδικτυακόυς τόπους συνάντησης & συνομιλίας (chatroom)…

Εκεί ο καθένας μπορεί να δηλώσει ό,τι θέλει & να συγχρωτιστεί με όποιον θέλει. Φαίνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία κοριτσιών μεταξύ 10 και 19 ετών που έχουν παρενοχληθεί από αγνώστους με: χυδαίες ερωτήσεις, προτάσεις για σεξουαλική συνεύρεση μέσω Ίντερνετ ή ακόμη και  για συνάντηση. Τα πιο πολλά από τα νεαρά άτομα αποκρύπτουν  αυτού του είδους περιστατικά από τους γονείς, από φόβο μήπως τους απαγορεύσουν να χρησιμοποιούν το Ίντερνετ. 

Ο Lazlo Pota, πρόεδρος της Εταιρείας Γερμανών Ψυχολόγων και διευθυντής της θεραπευτικής μονάδας «Come in!» για παιδιά και νέους με εξαρτήσεις, δηλώνει ότι:

οι απαιτήσεις προς τους γονείς ως προς τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών & την σωστή καθοδήγηση ειδικά σε θέματα της σε­ξουαλικότητας. Οι συνθήκες, τα ήθη, οι τάσεις & τα πρότυπα έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με 10-15 χρόνια πριν. Οι γονείς πρέπει να συζητούν συχνότερα & με υπευθυνότητα με τα παιδιά τους για το επίμαχο & ευαίσθητο αυτό θέμα.
Θεωρεί ότι οι απαγορεύσεις, η υπέρμετρη αυστηρότητα & οι περιορισμοί δεν βοηθούν, τα όρια όμως είναι πιο αναγκαία από ποτέ, ακριβώς επειδή τα παιδιά έχουν πάρα πολλούς τρόπους πρόσβασης, αλλά και γιατί αυτή είναι η πραγματικότητά με την οποία είναι αντιμέτωπα και χρειάζεται να αποκτήσουν τα εφόδια για να την αντιμετωπίζουν. 

Η χρήση του διαδικτύου θα πρέπει να γίνεται με φειδώ, με συγκεκριμένα πλαίσια & όρους έτσι ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση στη χρήση του αλλά και για να διασφαλίζεται η ορθή χρήση του. 

Το βασικότερο είναι τα παιδιά & οι έφηβοι αλλά και ο χρήστης από όλα το ηλικιακό φάσμα να είναι ενήμερος για τους κινδύνους που αναφέραμε για να μην έρθει αντιμέτωπος με αυτούς.

 Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον εκφοβισμό μέσω του Διαδικτύου είναι το Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο (email), τα Γραπτά Μηνύματα (Text Messaging),  οι Ιστότοποι Κοινωνικού Δικτύου (Social Networking Sites), τα Μέρη Συζητήσεως στο Διαδίκτυο (Chat Rooms), τα Blogs, τα Web Sites, ακόμα και τα διαδικτυακά παιχνίδια (Internet Gaming).

Στην προστασία από  κακόβουλες επιθέσεις θα βοηθήσει η τοποθέτηση φίλτρου γονικού ελέγχου (παρέχεται π.χ. από τα Windows ή από αντιικά συστήματα ασφαλείας), αλλά μην επαφίεστε σε αυτό. Το βασικό είναι να μάθουν οι μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες (γονείς, δάσκαλοι κλπ) το πως αντιδράσουν όταν βρεθούν μπροστά σε ακατάλληλο περιεχόμενο, δηλαδή να αναπτύξουν συνείδηση χρήστη που ξέρει τι ψάχνει & γιατί έτσι ώστε να μεταδώσουν αυτή την γνώση οι γονείς στα παιδιά τους, οι δάσκαλοι στους μαθητές κλπ. 

Τέλος, αυτό το οποίο συνιστάται σε περίπτωση που υποπέσει στην αντίληψή σας ή σας γνωστοποιηθεί ότι τα παιδιά σας ή ακόμα αγαπημένος σας πρόσωπο (συγγενής, φίλος κλπ) είδε κάτι ακατάλληλο ή δέχτηκε παρενόχληση(απόπειρα αποπλάνησης, εκβιασμού, απάτης, εκφοβισμού προπηλακισμού, εξευτελισμού με μια λέξη cyberbullying παραμείνετε ψύχραιμοι και προχωρήστε σε καταγγελία:

 http://www.safeline.gr/report/

 

του Λάσκαρη Κωνσταντίνου

 

 

(519)