Οι κοινωνικές ομάδες “ανακουφίζουν” τα συμπτώματα της κατάθλιψης

To χτίσιμο μιας δυνατής σύνδεσης με μια κοινωνική ομάδα, βοηθάει τα άτομα με κατάθλιψη να αναρρώσουν…

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland, τo χτίσιμο μιας δυνατής σύνδεσης με μια κοινωνική ομάδα, βοηθάει τα άτομα με κατάθλιψη να αναρρώσουν, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην πρόληψη της κατάθλιψης.

Οι Alexander Haslam, Tegan Cruwys και οι συνεργάτες τους διεξήγαγαν δύο μελέτες σε ασθενείς διαγνωσμένους με κατάθλιψη ή άγχος. Οι ασθενείς συμμετείχαν σε ομάδες που περιλάμβαναν δραστηριότητες όπως ράψιμο, γιόγκα, αθλητισμός, τέχνη ή συμμετείχαν σε ομαδική θεραπεία σε ψυχιατρικό νοσοκομείο. Οι ασθενείς απάντησαν σε μια σειρά από ερωτήσεις για το πόσο ταυτίστηκαν με την ομάδα. Οι ασθενείς που απάντησαν ότι δεν ταυτίστηκαν πολύ με το γκρουπ τους, είχαν σχεδόν 50% πιθανότητες να συνεχίσουν να έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα ένα μήνα μετά. Αντίθετα, από όσους ανέπτυξαν μια πιο στενή σχέση με την ομάδα τους και έβλεπαν τα μέλη της περισσότερο ως «εμείς» παρά ως «αυτοί», λιγότερο από το 1/3 εξακολουθούσε να διατηρεί τα κριτήρια για κλινική κατάθλιψη μετά από ένα μήνα.

Πολλοί ασθενείς ανέφεραν ότι η ομάδα τους έκανε να αισθάνονται ότι έχουν υποστήριξη, γιατί «ήταν όλοι μαζί σε αυτό.»

«Μπορέσαμε να βρούμε ξεκάθαρα ερευνητικά στοιχεία ότι η συμμετοχή σε ομάδες και η ταύτιση με αυτές μπορεί να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης», λέει ο Haslam, μέλος του προγράμματος SIIWB του CIFAR’s. Ενώ οι έως τώρα έρευνες εξετάζουν τη σημασία των κοινωνικών συνδέσεων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ο Dr. Haslam λέει ότι δεν έχουν εστιάσει στη σημασία της αίσθησης της ομαδικής ταυτότητας. « Η δική μας δουλειά δείχνει ότι το ομαδικό στοιχείο της κοινωνικής αλληλεπίδρασης είναι κριτικής σημασίας».

Πηγή: Canadian Institute for Advanced Research (www.cifar.ca) 

(3554)