Πολύωρη καθιστική εργασία: εχθρός για την ψυχική μας υγεία

Μήπως τελικά πρέπει να σηκωθούμε από τη θέση μας;

Για πολλούς από εμάς, το να καθόμαστε σε ένα γραφείο για πολλές ώρες είναι απλά ένα μέρος της δουλειάς μας, ακόμα και αν πια γνωρίζουμε καλά από την έρευνα ότι η παρατεταμένη καθιστική εργασία συνδέεται με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι ο Διαβήτης τύπου ΙΙ, καθώς και με αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αλλά μια πρόσφατη έρευνα για τα αποτελέσματα της καθιστικής εργασίας στην ψυχική μας υγεία, μπορεί να μας κάνει να… σηκωθούμε από τη θέση μας.

Η νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Τασμανία, βρήκε ότι η καθιστική στάση για περισσότερο από 6 ώρες στη δουλειά, δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική υγεία, αλλά μπορεί επίσης να αυξήσει το ρίσκο για ψυχικές δυσκολίες, όπως άγχος και κατάθλιψη.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον επιστήμονα Michelle Kilpatrick, βρήκε ότι οι εργαζόμενοι που κάθονταν για μεγάλα διαστήματα είχαν ταυτόχρονα και αυξημένα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που δεν ξόδευαν τόσο χρόνο καθιστοί.

Για να διερευνήσουν την σχέση καθιστικής εργασίας και ψυχικής δυσκολίας συνέλεξαν δεδομένα από 3,367 κρατικούς υπαλλήλους. Ο Kilpatrick και οι συνεργάτες του βρήκαν ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στα ποσοστά τη ψυχικής δυσφορίας και της καθιστικής ζωής.

Οι εργαζόμενοι που ανέφεραν ότι κάθονταν για παραπάνω από 6 ώρες παρουσίαζαν μια αυξημένη επικράτηση των μέτριων συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης σε σχέση με όσους κάθονταν για λιγότερο από 3 ώρες την ημέρα.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να παρουσιάζουν υψηλότερη συσχέτιση ανάμεσα στις ώρες καθιστικής εργασίας και της ψυχική δυσφορίας. Ένα ακόμα σημαντικό εύρημα ήταν ότι η άσκηση μετά τη δουλειά δεν προστάτευε του εργαζόμενους από τις επιπτώσεις τις καθιστικής εργασίας. Αν οι εργαζόμενοι περνούσαν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθιστοί, ακόμα και να ήταν σωματικά δραστήριοι και ασκούνταν εκτός γραφείου, εξακολουθούσαν να έχουν υψηλά συχνότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σε σχέση με εργαζόμενους που κάθονταν για λιγότερο από 3 ώρες την ημέρα.

Πηγή: www.sciencedirect.com

(31467)