Που οφείλεται το «σχολικό» άγχος των παιδιών;

Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να έχουν άγχος πριν την έναρξη  της σχολικής χρονιάς ακόμη κι αν δεν το δείχνουν. Πολλοί γονείς και δάσκαλοι βέβαια απορρίπτουν την ιδέα του σχολικού άγχους, το οποίο όμως πράγματι υπάρχει καθώς τα παιδιά έχουν αρκετούς λόγους για να ανησυχούν.

Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου

Κάποιοι από τους λόγους που προκαλούν άγχος στους μαθητές κάθε ηλικίας είναι η αγωνία για το πως θα είναι οι καινούργιοι τους δάσκαλοι, για το αν θα βρουν φίλους και αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις μαθησιακές απαιτήσεις της χρονιάς που αρχίζει.

Πρέπει να σας πω ότι τις πιο πολλές φορές οι ανησυχίες αυτές πυροδοτούνται μέσα από την ίδια την οικογένεια. Σίγουρα όμως  δεν αποτελούν μεγάλο πρόβλημα όταν μάλιστα υποχωρούν λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Αν όμως…

το άγχος των παιδιών διαρκεί αρκετές εβδομάδες μετά το άνοιγμα των σχολείων και προφασίζονται στομαχόπονο προς αποφυγήν του, τότε μάλλον πρέπει να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

– Συμβουλευτείτε αρχικά τους δασκάλους του και αν κριθεί απαραίτητο και κάποιον ψυχολόγο. Μη χρησιμοποιείτε  μεθόδους εκφοβισμού, απειλών και τιμωριών γιατί έχουν τις περισσότερες φορές τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα.

– Αφήστε στην άκρη αρνητικές εκφράσεις όπως: «δεν θα τα καταφέρεις», «δεν θα μάθεις γράμματα», «δεν θα κάνεις φίλους», «δεν θα πάρεις καλούς βαθμούς», «θα σε βάζουν τιμωρία». Με τον τρόπο αυτό εντείνεται η αγωνία και εκτοξεύεται το άγχος τους. Προσπαθήστε  να χρησιμοποιείτε εκφράσεις που δεν εμπεριέχουν λέξεις αρνητικές όπως μην... δεν… κλπ.

Αντιθέτως…

ενθαρρύνετε τα παιδιά σας διαβεβαιώνοντας τα ότι θα πάνε όλα καλά, ότι θα τα καταφέρουν, ότι τους έχετε εμπιστοσύνη και ότι είστε στο πλευρό τους. Μη ξεχνάτε ότι τα παιδιά  έχουν οντότητα, προσωπικότητα, θέλω, επιθυμίες, σκέψεις και συναισθήματα.

Κάντε λοιπόν μια ειλικρινή συζήτηση μαζί τους και ενθαρρύνετε τα να σας εκμυστηρευτούν τις ανησυχίες τους χωρίς τον φόβο της τιμωρίας. Αγοράστε μαζί τα σχολικά είδη. Το παιδί σας έτσι θα νιώσει ότι είστε στο πλάι του. Επισκεφτείτε μαζί το σχολείο πριν την έναρξη του.

Αυτό  θα του προσδώσει  ασφάλεια και ενθουσιασμό και λογικά  το άγχος του θα υποχωρήσει…

Αν παρόλα αυτά το παιδί σας φαίνεται να διακατέχεται από υπερβολικό και συνεχόμενο άγχος  ακόμη και μήνες μετά από την έναρξη της σχολικής χρονιάς μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.

 

 

(182)