Προστατέψτε τα μάτια σας από τη βλαβερή επίδραση του ήλιου

Ο ήλιος μπορεί να υποστηρίζει τη ζωή στον πλανήτη μας, όμως οι ακτίνες του εγκυμονούν κινδύνους.

Ο κύριος κίνδυνος προέρχεται από ένα τμήμα της ακτινοβολίας του την λεγόμενη υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Η UV ακτινοβολία είναι ένα συστατικό της ηλιακής ακτινοβολίας, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί και από από τεχνητές πηγές, όπως συσκευές συγκόλλησης, τα κρεβάτια μαυρίσματος (solarium) και διάφορα λέιζερ.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τη βλαβερή επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα, αλλά αγνοούν ότι η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα μάτια ή ακόμα ότι και άλλα συστατικά της ηλιακής ακτινοβολίας εκτός της υπεριώδους ακτινοβολίας μπορεί επίσης να επηρεάσουν αρνητικά την όραση. Υπάρχουν τρεις τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας: η ακτινοβολία UV-C που απορροφάται από το στρώμα του όζοντος και δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο και οι ακτινοβολίες UV-A και UV-B που μπορεί να έχουν τόσο μακροχρόνιες αρνητικές επιπτώσεις όσο και βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες για τα μάτια και την όραση.

Αν τα μάτια σας εκτεθούν σε υπερβολικές ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας κατά τη διάρκεια μιας σύντομης χρονικής περιόδου, ​ είναι πιθανό να βιώσουν ένα αποτέλεσμα που ονομάζεται φωτοτραυματική κερατίτιδα. Η φωτοκερατίτις ως «ηλιακό έγκαυμα του οφθαλμού» μπορεί να είναι επώδυνη και να περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κόκκινα μάτια, αίσθημα ξένου σώματος , υπερβολική ευαισθησία στο φως και υπερβολική δακρύρροια. Ευτυχώς, αυτό είναι συνήθως προσωρινό και σπάνια προκαλεί μόνιμη βλάβη στα μάτια. Μακροχρόνια ωστόσο έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να είναι πιο σοβαρή.

Επιστημονικές μελέτες και έρευνες έχουν δείξει ότι η έκθεση σε μικρές ποσότητες υπεριώδους ακτινοβολίας επί χρονικό διάστημα πολλών ετών αυξάνει την πιθανότητα προσβολής και θόλωσης του ανθρώπινου φακού. Επίσης μπορεί πιθανά να προκαλέσει βλάβη στον νευροευαίσθητο εσωτερικό χιτώνα του ματιού που ονομάζεται αμφιβληστροειδής . Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας μοιάζει σε λειτουργία στο φιλμ μιας φωτογραφικής μηχανής και αποτελείται από ένα πλούσιο δίκτυο νευρικών ινών και συνδέσεων.

Η κύρια λειτουργία του αμφιβληστροειδή είναι η μεταφορά των οπτικών ερεθισμάτων στον εγκέφαλο όπου αυτά μετατρέπονται σε εικόνα. Επιπροσθέτως, η χρόνια έκθεση και σε μικρότερο μήκος κύματος του ορατού φωτός (δηλαδή, μπλε και ιώδες φως) μπορεί επίσης να είναι επιβλαβής στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Όσο περισσότερο λοιπόν οι οφθαλμοί εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ανάπτυξης , αργότερα στη ζωή, καταστάσεων όπως ο καταρράκτης ή η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας που αποτελεί το πιο ευαίσθητο κομμάτι του αμφιβληστροειδή. Δεδομένου ότι δεν είναι σαφές πόσος χρόνος και πόση έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χρειάζεται ώστε να προκληθεί ζημιά, συνιστάται η χρήση γυαλιών ηλίου ποιότητας τέτοιας που να προσφέρουν επαρκή UV προστασία.

Παρακάτω προσφέρεται μια λίστα σημαντικών σημείων για να σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη προστασία από τον ήλιο για τα μάτια σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και για όλο το χρόνο:

– Ελέγξτε το επίπεδο προστασίας UV. Η UV προστασία (προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες) είναι επιθυμητή όλο το χρόνο. Επίσης, τα γυαλιά ηλίου θα πρέπει να φοριούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ακόμη και όταν ο καιρός είναι νεφελώδες ή ομιχλώδης. Τα γυαλιά ηλίου σας θα πρέπει να παρέχουν περισσότερο από το 95 τοις εκατό UV προστασία.

– Ελέγξτε την απόχρωση του φακού. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα σκοτεινότερα γυαλιά ηλίου παρέχουν καλύτερη προστασία, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα σωστό . Η απόχρωση του φακού θα πρέπει να δεσμεύει το 80 τοις εκατό του ορατού φωτός (το φως που μπορεί να μεταδοθεί μέσω του φακού), αλλά όχι περισσότερο από περίπου 90 τοις εκατό του φωτός καθώς θα είναι δύσκολο για σας να δείτε. Ουδέτερο γκρι, πορτοκαλί, καφέ, πράσινο και είναι καλά χρώματα για να διαλέξετε.

– Ζητείστε φακούς που πολώνουν το φως. Οι Πολωμένοι φακοί εξαλείφουν των αντηλιά, ειδικά κατά την οδήγηση, αλλά και έξω στο νερό, όπου η αντανάκλαση μεγεθύνει την ένταση του φωτός. Έκθεση το έντονο φως μπορεί να προκαλέσει κόπωση, πονοκεφάλους, ακόμη και ημικρανίες.

– Φοράτε γυαλιά ηλίου πάνω από τους φακούς επαφής σας. Οι άνθρωποι που φορούν φακούς επαφής που προσφέρουν προστασία UV θα πρέπει να εξακολουθούν να φορούν γυαλιά ηλίου. Τα γυαλιά ηλίου βοηθούν επίσης να αποφευχθεί η οφθαλμική ξήρανση που προκαλείται από τους φακούς επαφής με την επίδραση του ζεστού ανέμου.

– Αγοράστε τα γυαλιά ηλίου για τα παιδιά σας. Εξετάστε την αγορά γυαλιών ηλίου με προστασία UV, για τα παιδιά σας, και να θυμάστε ότι τα μάτια των μικρών βρεφών θα πρέπει πάντα να σκιάζονται από την άμεση έκθεση στον ήλιο.

Οι φακοί σε γυαλιά ηλίου θα πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικό υλικό αν δουλεύετε σε δυνητικά επικίνδυνο για τα μάτια περιβάλλον εργασίας ή αν αθλείστε και συμμετέχετε σε αθλήματα επαφής (πχ μπάσκετ, τένις κλπ). Ζητήστε οι φακοί να αντέχουν σε πιθανή κρούση.

Ακόμα μην ξεχνάτε την προστασία των παιδιών και των εφήβων καθώς περνούν περισσότερο χρόνο στον ήλιο από ό, τι οι ενήλικες. Τέλος μην ξεχνάτε να επισκέπτεστε τον οφθαλμίατρό σας τουλάχιστον μια φορά ανά διετία (συνιστώμενο πρόγραμμα των εξετάσεων) για μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση. Είναι ένας καλός τρόπος να παρακολουθείτε την υγεία των ματιών σας για τη διατήρηση της καλής σας όρασης.

Ευχαριστούμε τον χειρούργο οφθαλμίατρο και επιμελητή του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, Ευάγγελο Μανουσάκη

Πηγή: lay-out.gr

(31542)