Τα συμπτώματα κατάθλιψης ή άγχους στην εφηβεία δεν προμηνύουν ψυχική νόσο στην ενήλικη ζωή

Ένα επεισόδιο κατάθλιψης ή άγχους στην εφηβεία δεν σημαίνει ισόβιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Σχεδόν οι μισοί έφηβοι που βιώνουν ένα σύντομο επεισόδιο κατάθλιψης ή άγχους δεν εκδηλώνουν απαραίτητα ψυχική νόσο στην ενήλική ζωή, σύμφωνα με μια μελέτη από το ερευνητικό κέντρο Murdoch Children’s Research Institute στην Αυστραλία.

Η έρευνα κατέγραψε ότι τα μισά κορίτσια και σχεδόν το ένα τρίτο των αγοριών είχαν ένα επεισόδιο κατάθλιψης ή άγχους στην εφηβεία τους, αλλά τα ποσοστά μειώνονται απότομα κοντά στην ηλικία των 20. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας George Patton, η έρευνα φέρνει καλά νέα, γιατί δείχνει προς την κατεύθυνση ότι ένα επεισόδιο κατάθλιψης ή άγχους στην εφηβεία δεν σημαίνει ισόβιο πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια συσχέτιση ανάμεσα στον χωρισμό των γονέων, το διαζύγιο και τα επεισόδια άγχους ή κατάθλιψης στους εφήβους, γεγονός που τονίζει τη σημασία του κοινωνικού πλαισίου μέσα στο οποίο ζει ο έφηβος, αλλά και το πώς το πλαίσιο επηρεάζει την ευαλωτότητά του.

Οι επικεφαλείς της έρευνας θεωρούν ότι τα ευρήματα μας δίνουν σημαντικά στοιχεία για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα ψυχικής υγείας των εφήβων. Σαφώς, στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα διαρκούν για καιρό είναι απαραίτητο να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό.

Ωστόσο, καθώς όπως φαίνεται ένα σημαντικό ποσοστό των εφήβων αναμένεται να ξεπεράσει αυτά τα προβλήματα, η φαρμακευτική αγωγή ή η τυπική ψυχοθεραπεία δεν είναι απαραίτητες. Αντίθετα, μια υποστηρικτική παρέμβαση, όπου ο έφηβος θα μπορεί να μιλήσει για αυτό που νιώθει και να διερευνήσει πιθανές λύσεις για το πρόβλημά του, είναι ενδεχομένως η πιο κατάλληλη επιλογή.

Πηγή: www.thelancet.com

(14333)