Τι είναι η ψυχαναγκαστική διαταραχή

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν Ψυχαναγκαστική Διαταραχή γνωρίζουν ότι οι ψυχαναγκασμοί τους είναι παράλογοι, αλλά αισθάνονται ανίσχυροι να τους σταματήσουν.

Τα παιδιά και οι ενήλικες με ψυχαναγκαστική διαταραχή υποφέρουν από ανεπιθύμητες και ενοχλητικές σκέψεις, τις οποίες δεν μπορούν να απομακρύνουν από το κεφάλι τους (εμμονές) και συχνά τους αναγκάζουν να εκτελούν κατ ‘επανάληψη συγκεκριμένες συμπεριφορές και συνήθειες (ψυχαναγκασμοί) ώστε να μειώσουν το άγχος τους.

Κάποιοι περνούν ώρες σε μια δραστηριότητα, για παράδειγμα στο πλύσιμο των χεριών, στο μέτρημα ποσοτήτων. Τα παραπάνω μπορεί να επηρεάσουν την κανονική ρουτίνα ενός ατόμου, το σχολείο, την εργασία, την οικογενειακή γαλήνη, ή κοινωνικές δραστηριότητες. Αρκετές ώρες κάθε μέρα μπορεί να δαπανηθούν εστιάζοντας σε έμμονες ιδέες και την φαινομενική εκτέλεση παράλογων συμπεριφορών – τελετουργίων.

Η προσπάθεια να επικεντρωθεί το άτομο στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να είναι δύσκολη. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτή η διαταραχή μπορεί να επηρεάσει όλες τις πτυχές της ζωής.

(1376)