Τι συμβαίνει όταν η κατάθλιψη «χτυπά» τη… σεξουαλική μας ζωή ;

Ένα άτομο με κατάθλιψη σταδιακά αποσύρεται και αποφεύγει κάθε είδους σεξουαλική εμπλοκή και δραστηριότητα. Πολύ πιο συχνά σε σχέση με το παρελθόν, ακούμε ανθρώπους γύρω μας να παραπονιούνται για την άσχημη διάθεση, τα αρνητικά και δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνουν. Οι αυξημένες απαιτήσεις και το άγχος της επιβίωσης ωθούν όλο και πιο πολλούς να υποφέρουν από καταθλιπτική διάθεση.

Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική ασθένεια που ανήκει στις συναισθηματικές διαταραχές και επηρεάζει άνδρες και γυναίκες κάθε κοινωνικού, οικονομικού, μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου. Παρουσιάζει σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με μελέτη του παγκόσμιου οργανισμού υγείας, φαίνεται ότι θα αποτελέσει μία από τις 3 συχνότερες παθήσεις παγκοσμίως στα επόμενα χρόνια.

Ως ασθένεια έχει σχετιστεί περισσότερο με την γυναίκα παρά με τον άνδρα. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού στις γυναίκες η κατάθλιψη είναι δύο φορές συχνότερη σε σχέση με τους άνδρες και υπολογίζεται ότι 2 στις 10 γυναίκες θα νοσήσουν από κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η μελαγχολική διάθεση στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, διαταραχές στον ύπνο και στην πρόσληψη τροφής, δυσκολία συγκέντρωσης, αίσθημα κόπωσης, απαισιοδοξία για το μέλλον και ιδέες αυτοκτονίας.

Η ανηδονία είναι ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που νιώθει το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη. Πρόκειται για ένα γενικότερο αίσθημα μειωμένης διάθεσης και μεγάλης δυσκολίας του ατόμου να πάρει χαρά, ικανοποίηση και ευχαρίστηση από γεγονότα που μέχρι πριν φάνταζαν απολαυστικά και ευχάριστα.

Το αίσθημα της ανηδονίας γρήγορα «χτυπά» και τη σεξουαλική ζωή του ατόμου, όπου το άτομο δεν μπορεί σχεδόν ποτέ να βιώσει ευχάριστα συναισθήματα κατά τη σεξουαλική επαφή, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σταδιακά να αποσύρεται και να αποφεύγει κάθε είδους σεξουαλική εμπλοκή. Εξάλλου, ένα από τα βασικά συμπτώματα της κατάθλιψης είναι η απουσία σεξουαλικής επιθυμίας.

Παράλληλα, πολλά σεξουαλικά προβλήματα συνδέονται με αυτή τη συναισθηματική διαταραχή. Ο άνδρας που πάσχει από κατάθλιψη είναι πιθανό να παρουσιάσει στυτικό πρόβλημα ή δυσκολία στην εκσπερμάτωση (καθυστερημένη, ανεσταλμένη εκσπερμάτωση). Αλλά και η γυναίκα που πάσχει από κατάθλιψη, ακόμα και όταν εμπλέκεται σε σεξουαλική πράξη με τον σύντροφό της, φαίνεται να μην λαμβάνει την επιθυμητή αλλά επίσης και προσδοκώμενη ικανοποίηση και ευχαρίστηση και και δεν είναι σπάνιο να αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία ή αδυναμία να έχει οργασμό.

Είναι σημαντικό, τόσο το ίδιο το άτομο που πάσχει από κατάθλιψη, όσο και το περιβάλλον του να είναι σε εγρήγορση για την εμφάνιση τέτοιας συμπτωματολογίας, ώστε να μπορέσει να απευθυνθεί έγκαιρα σε ψυχίατρο ή ψυχολόγο, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια σε αυτή τη δύσκολή κατάσταση.

Νίκη Ζαρκάδα, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια 

(6028)