Το στρες των εφήβων λίγο πριν τις εξετάσεις

Οργανωθείτε απέναντι στο στρες.

Το στρες που συνοδεύει τις εξετάσεις είναι σε μεγάλο βαθμό φυσιολογικό. Μέχρι ένα σημείο μπορεί να σε κινητοποιεί και να σε βοηθάει να οργανωθείς. Ωστόσο, το υπερβολικό άγχος μπορεί να εμποδίσει την απόδοσή σου και να δυσκολέψει στην προσπάθειά σου να εστιάσεις στο διάβασμα.

Παρακάτω θα βρεις έξι βασικές συμβουλές για να διαχειριστείς το άγχος σου και να μπορέσεις να πετύχεις το στόχο σου:

1. Οργανώσου. Χωρίς οργάνωση, το άγχος θα βρει σίγουρα τον τρόπο να μας επηρεάσει. Φρόντισε να κρατάς καλές σημειώσεις, να έχεις ένα ημερολόγιο με τις σημαντικές ημερομηνίες, να είναι εύκολο για σένα να βρεις τα βιβλία σου, τα τετράδια σου , τις σημειώσεις σου. Ακόμα και αν μέχρι τώρα δεν είχες καλή σχέση με την οργάνωση, αυτή είναι μια ευκαιρία να λειτουργήσεις πιο συγκροτημένα. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να καταφύγεις στην υπερβολή. Βάλε τους δικούς σου στόχους και οργανώσου με τον τρόπο που ταιριάζει καλύτερα σε σένα.

2. Βρες ρυθμό. Φτιάξε ένα καθημερινό πρόγραμμα που να ταιριάζει σε σένα και βρες το ρυθμό της μελέτης που δεν σε εξουθενώνει. Φρόντισε να κρατάς μια ρουτίνα κάθε μέρα, όπως είναι η σταθερή ώρα που ξυπνάς, που τρως και κοιμάσαι. Αυτό θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να λειτουργεί πιο συντονισμένα και σταδιακά να αυξάνει την απόδοσή του.

3. Βάλε το διάλειμμα στο πρόγραμμα σου. Έχει αποδειχτεί ότι ένας άνθρωπος δεν μπορεί να παραμένει συγκεντρωμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα και με μεγάλη απόδοση. Φρόντισε να έχεις διαλείμματα στη μελέτη σου, προκειμένου να μην εξουθενώνεσαι και να μπορείς να μένεις συγκεντρωμένος.

4. Βάλε μικρούς και εφικτούς στόχους. Όταν ξεκινάς να μελετήσεις, η δουλειά που έχεις να κάνεις μπορεί να σου φαίνεται τεράστια. Είναι χρήσιμο να βάλεις μικρούς και εφικτούς στόχους κάθε μέρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να κάνεις το καλύτερο που μπορείς, χωρίς να σε σταματήσει η υπερβολική κόπωση ή η απογοήτευση.

5. Φρόντισε το σώμα σου. Ακόμα και αν αισθάνεσαι ότι δεν έχεις χρόνο, φρόντισε το σώμα σου καθημερινά. Η σωματική ευεξία θα σε βοηθήσει να αποδώσεις καλύτερα τόσο κατά την προετοιμασία, όσο και κατά τις εξετάσεις σου. Αντίθετα, αν παραμελήσεις πλήρως την φυσική σου κατάσταση και την υγεία σου, θα έχεις μειωμένη ενέργεια και διαύγεια. Το περπάτημα, το τρέξιμο, το ποδήλατο, μια βόλτα με το σκύλο, μια βόλτα στη φύση είναι απλοί και ανέξοδοι τρόποι να διώξεις το στρες και να παραμείνεις σε φόρμα.

6. Καλλιέργησε τις διαπροσωπικές σου σχέσεις. Η προετοιμασία για τις εξετάσεις σίγουρα δεν είναι περίοδος διασκέδασης. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να απομονωθείς! Δώσε χρόνο μέσα στη μέρα για να μιλήσεις ή να συναντήσεις τους φίλους σου. Είναι σημαντικό ακόμα και μέσα στο έντονο άγχος να κρατάς επαφή με πράγματα και ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις καλά.

(3129)