Υπνική άπνοια και κατάθλιψη

Η συγκεκριμένη διαταραχή ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης.

Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή της αναπνοής που προκαλεί συχνές διακοπές του ύπνου. Οι άνθρωποι που έχουν το πρόβλημα πολύ συχνά αισθάνονται κόπωση και έλλειψη συγκρότησης μέσα στη μέρα. Αυτό που δεν φαίνεται γνωρίζαμε ωστόσο είναι ότι η συγκεκριμένη διαταραχή ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της κατάθλιψης.

Οι ερευνητές στο Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών στο Τέξας των ΗΠΑ βρήκαν ότι οι άνδρες που διαγιγνώσκονται με υπνική άπνοια έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με άλλους άνδρες να εμφανίζουν συμπτώματα κλινικής κατάθλιψης, όπως είναι η απελπισία και η απώλεια ενδιαφέροντος για τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η εικόνα είναι ακόμα χειρότερη στην περίπτωση των γυναικών: Οι γυναίκες με υπνική άπνοια έχουν πέντε φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης. Ακόμα περισσότερο, η έρευνα μας δείχνει ότι η συγκεκριμένη διαταραχή υποδιαγνώσκεται.

Περισσότερο από το 80% των ατόμων με κλασικά συμπτώματα υπνικής άπνοιας, όπως το ροχαλητό ή η απότομη διακοπή της αναπνοής τα περισσότερα βράδια της εβδομάδας ποτέ δεν έχουν πάρει μια επίσημη διάγνωση. Αυτή η ομάδα, επίσης, είχε τρεις φορές μεγαλύτερη πιθανότητα για κατάθλιψη σε σύγκριση με τους ανθρώπους που δεν είχαν πρόβλημα αναπνοής τη νύχτα.

Η υπνική άπνοια και τα σχετιζόμενα προβλήματα συμβαίνουν όταν ο αεραγωγός της αναπνοής φράζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, περιορίζοντας έτσι την ανάσα. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως για παράδειγμα το υπερβολικό λίπος και η δομή του αεραγωγού.

Η υπνική άπνοια σχετίζεται στενά και με την παχυσαρκία. Η έρευνα που έχει γίνει μέχρι τώρα στο χώρο δεν μας επιτρέπει να μιλήσουμε για μια ξεκάθαρη σχέση αιτίας-αιτιατού. Είναι ωστόσο βάσιμο να σκεφτούμε ότι η υπνική άπνοια μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι διακοπές του ύπνου, που χαρακτηρίζουν την διαταραχή, μπορεί να επηρεάσουν τη διάθεση. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Anne Wheaton, Ph.D, η στιγμιαία πτώση των επιπέδων του οξυγόνου που συμβαίνει όταν διακόπτεται απότομα η αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να επιφέρει αλλαγές στον εγκέφαλο πυροδοτώντας στρες.

Πηγή: www.cnn.com , www.health.com

(7199)