Η υποτροπιάζουσα κατάθλιψη επηρεάζει τμήματα του εγκεφάλου

Η υποτροπιάζουσα κατάθλιψη συρρικνώνει μία περιοχή του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο, που είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση νέων αναμνήσεων, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Molecular Psychiatry αποδεικνύει ότι η υποτροπιάζουσα κατάθλιψη συρρικνώνει μία περιοχή του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο, που είναι υπεύθυνος για τη διαμόρφωση νέων αναμνήσεων. Αυτό δε σημαίνει ότι παρατηρείται απώλεια μνήμης απαραίτητα, αλλά προκαλούνται αλλαγές στην συναισθηματική και συμπεριφορική λειτουργία.

Η συρρίκνωση του ιππόκαμπου είχε συνδεθεί με την κατάθλιψη και από παλιότερες έρευνες που όμως δεν ήταν απόλυτα πειστικές, καθώς οδηγούσαν συχνά σε αντιφατικά και αντικρουόμενα ευρήματα.

Αντιθέτως, για την έρευνα αυτή, με τη βοήθεια του «Brain and Mind Research Institute ζήτησε αναλύθηκαν οι λειτουργίες του εγκεφάλου σε 9000 ανθρώπους.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου 1.728 άτομα με μείζονα κατάθλιψη και 7.199 υγιή άτομα από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Τα δείγματα ελήφθησαν από τη βάση δεδομένων ENIGMA, μια διεθνής κοινοπραξία που διερευνά ψυχικές διαταραχές.

Έντονη συρρίκνωση του ιππόκαμπου παρατηρήθηκε σε άτομα που είχαν εμφανίσει κατάθλιψη από σχετικά νωρίς (πριν από την ηλικία των 21), καθώς και σε άτομα που είχαν επαναλαμβανόμενα επεισόδια.

“Σε εκείνους που είχαν εμφανίσει μόνο ένα επεισόδιο κατάθλιψης δεν παρατηρήθηκε μικρότερος ιππόκαμπος, έτσι διαπιστώσαμε πως η συρρίκνωση αυτή δεν είναι ένας προδιαθεσικός παράγοντας, αλλά μια συνέπεια της υποτροπιάζουσας κατάθλιψης.” δήλωσε ο καθηγητής Hickie.

Είναι ενδιαφέρον ακόμα το εύρημα ότι κανένα άλλο υποφλοιώδη τμήμα του εγκεφάλου δεν παρουσίασε μεταβολές ως συνέπεια κάποιου επεισοδίου κατάθλιψης, γεγονός που επιβεβαιώνει ταυτόχρονα ότι ο ιππόκαμπος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στην κατάθλιψη.

Οι ερευνητές συμπληρώνουν πως πρέπει να δοθεί έμφαση στον έγκαιρο εντοπισμό των περιπτώσεων υποτροπιάζουσας κατάθλιψης, ώστε μέσα από κατάλληλη θεραπεία να προληφθούν οι μετατροπές του εγκεφάλου.

“Τα ευρήματα αποτελούν ένα σημαντικό μέρος του παζλ για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάθλιψη και τις συνέπειες που επιφέρει με στόχο να αναπτύξουμε καλύτερες θεραπείες, ενώ ανοίγουν ακόμα δρόμο για επόμενη έρευνα στα επιμέρους τμήματα του ιππόκαμπου που το καθένα είναι υπεύθυνο για διαφορετικές λειτουργίες.” δήλωσε ο καθηγητής. 

Πηγή: http://www.independent.co.uk/

(79193)